KIHOMATO
Kihomadot ovat suhteellisen yleinen lasten tai lapsiperheiden ongelma. Koulussa tai tarhassa kihomatoja on usein monella lapsella yhtä aikaa.
Kihomatotaudin aiheuttaja on vajaan sentin pituinen, ohut, vaalea sukkulamato. Se elää suolistossa ja naaraat munivat munia peräaukon seutuun. Kihomadot tarttuvat helposti käsien välityksellä suuhun kulkeutuvista munista. Munat ovat hyvin sitkeitä ja elävät huoneenlämmössä esim. vuodevaatteissa jopa viikkojen ajan. Kihomato on ihmisen loinen. Tartunnan voi siis saada vain toiselta ihmiseltä.
Oireet
Tyypillinen oire on kutina peräaukon seudussa varsinkin öisin. Matoja voi myös näkyä peräaukonseudussa ja/tai ulosteessa.
Hoito
* Kihomatojen häätäminen vaatii aina lääkehoitoa
* Apteekista saa ilman reseptiä kihomatojen häätöön Pyrvin- nimistä lääkettä.
* Hoito uusitaan 1 - 2 viikon kuluttua, sillä hoito ei tapa ohutsuolessa mahdollisesti kehittymässä olevia kihomadon munia. Joskus voidaan tarvita useampiakin kuureja.
* Koska madon munat tarttuvat helposti henkilöstä toiseen, perhepiirissä kaikki perheenjäsenet hoidetaan
Jatkotartuntojen ehkäisy
- Jotta munia tarttuisi sormiin mahdollisimman vähän, on kynnet pidettävä lyhyinä.
- Käsien pesusta on huolehdittava, erityisesti ennen ruokailua ja WC:ssä käynnin yhteydessä.
- Välipalojen syömistä sormin tulee välttää.
- Koska madot munivat öisin, on munia erityisesti lakanoissa ja vuodevaatteissa. Jos perheessä on kihomatovaivaa, ei pitäisi ottaa vastaan yövieraita tai päästää lasta yökylään, ennen kuin vaiva on hoidettu.
- Lääkkeen ottamista seuraavana päivänä vaihdetaan kaikki vuodevaatteet. Ne vuodevaatteet, joita ei voi pestä, imuroidaan ja tuuletetaan.
- Samalla tehdään normaali viikkosiivous: imuroidaan lattiat ja pyyhitään pinnat. WC:n ja kylpyhuoneen ovenkahvat on syytä pyyhkiä usein.
Offentligt, till lärare, till studerande, till personalen och till vårdnadshavare