PÄÄTÄI Kokkolan Terveyskeskuksen hoito-ohje
Kouluissa ja päiväkodeissa päätäitä esiintyy erityisesti syksyisin pipokauden alkaessa. Vastoin vanhoja käsityksiä päätäi ei ole merkki huonosta hygieniasta. Se tarttuu lapselta toiseen suorassa kontaktissa päästä toiseen tai kampojen ja pipojen kautta.
Täi on 2–4 mm pitkä, litteä ja vaaleanharmaa. Se elää hiuspohjassa, imee ravinnokseen verta ja munii vaaleankuultavat munansa (saivareet) hiuksiin. Tyypillisiä saivareiden sijaintipaikkoja ovat hiukset korvien yläpuolella ja niskassa. Saivareet ovat kiinnittyneet tiukasti hiuksiin, eivätkä lähde irti puistelemalla. Täi elää vain vuorokauden jouduttuaan hiuspohjan ulkopuolelle.
Päätäitartunnan oireet
- päänahan kutina
- kutinasta johtuva raapiminen
- rikkoutuneen ihon tulehdukset
Päätäitartunnan voi todeta
- Kampaamalla hiuksia peilin tai valkoisen paperin yläpuolella. Kampaamisen voi aloittaa tavallisella kammalla ja käyttää lopuksi tiheää täikampaa. Hiukset tulee kammata läheltä hiuspohjaa, jossa täit viihtyvät. Irtoavat täit ja saivareet on helppo havaita paperilta.
- Hiukset voi myös tarkastaa tekemällä tukkaan jakauksia 1 cm:n välein. Hiukset tutkitaan juuresta latvaan ja katsotaan, onko niissä täitä tai onko niihin kiinnittynyt saivareita
- Jos yhdellä perheenjäsenellä tai lapsiryhmän jäsenellä on päätäitä, on muutkin ryhmän jäsenet tutkittava tarkasti. Kaikkien täiden häätö on suoritettava yhtä aikaa.
HOITO
- Päätäiden häätäminen vaatii aina lääkehoitoa, sillä päätäit eivät poistu hiuspohjasta itsestään.
- Kaikkien samassa taloudessa asuvien hiukset hoidetaan apteekista saatavalla lääkeshampoolla. Pakkauksessa olevia käyttöohjeita tulee noudattaa
- Hoito uusitaan parin viikon kuluttua vain niille, joilla päätäitä oli alun perin todettu.
Lääkehoidon jälkeen
- Päivähoidossa oleva lapsi voi palata hoitopaikkaan lääkehoitoa seuraavana päivänä.
- Imuroi patjat ja tyynyt huolellisesti
- Pese mahdolliset tartunnan lähteet, pipot, kammat, harjat, vuodevaatteet, pyyhkeet 60 C vedessä tavallisella pesuaineella.
- Pesemistä huonosti sietävät esineet, kuten korvakuulokkeet, voidaan myös sulkea ilmatiiviiseen muovipussiin kahdeksi vuorokaudeksi, jolloin päätäit kuolevat ravinnon puutteeseen.
- Päähineet ja turkikset voi laittaa muovipussissa pakastimeen (n. -20 C) yön yli.
Tartuntojen ehkäisemiseksi on pipoa hyvä säilyttää esim. koululaukussa, käyttää vain omaa kampaa/harjaa ja välttää niiden lainaamista toisille sekä välttää hiusten kosketuskontaktia. Täit eivät hypi päästä toiseen, joten vierekkäin työskentelystä ei ole haittaa. Koulun terveydenhoitajalle tai päiväkodin hoitajille on hyvä ilmoittaa täihavainnosta.
Publicly, for teachers, for students, for the staff and for guardians