SYYHY
Mikä on syyhy?
Syyhy eli scabies on kutiseva ihottuma, jonka aiheuttaa syyhypunkki (Sarcoptes scabiei). Syyhypunkkeja tavataan ihmisen lisäksi myös eläimillä kuten ketuilla, kissoilla ja koirilla.
Eläinten syyhypunkit eivät kuitenkaan tartu herkästi ihmiseen tai päinvastoin, ja silloin kun näin käy, ne aiheuttavat korkeintaan lieviä ja itsestään paranevia oireita.
Miten syyhy tarttuu?
Syyhy tarttuu
- kosketustartuntana iholta
- vaatteiden välityksellä
- vuodevaatteiden välityksellä.
Syyhyn tarttumiseen vaaditaan toistuva tai intensiivinen kontakti, kuten samassa taloudessa asuminen tai yhdyntä. Sen voi saada myös huonekaluista, vaatteista ja vuodevaatteista. Syyhy ei yleensä tartu pelkästään kättelemällä.
Syyhypunkki voi selviytyä hengissä parin vuorokauden ajan ihmisen ulkopuolellakin. Syyhy tarttuu erittäin helposti ja sitä voi esiintyä epidemioina kouluissa ja päivähoitopaikoissa.
Tartunnan jälkeen syyhypunkki kaivautuu ihon sisään ja muodostaa käytäviä muun muassa
- sormien väleihin
- ranteisiin
- kyynärvarsien sisäpinnoille
- kainaloihin
- genitaalialueelle.
Ihottuma alkaa noin kuukauden kuluttua tartunnasta.
Mitkä ovat syyhyn oireet?
Syyhyn oireena on kutiseva ihottuma. Kutinaa esiintyy etenkin öisin. Raapimisalueet voivat tulehtua.
Miten tartunta todetaan?
Syyhyn epäily syntyy yleensä kutinan perusteella.
Syyhypunkki on niin pieni, läpimitaltaan 0,2–0,4 millimetriä, että sitä on vaikea erottaa paljain silmin. Iholla on usein näppylöitä, vesirakkuloita ja raapimajälkiä. Ihottuma ei aikuisilla leviä kasvoihin.
Iholta etsitään naaraspunkin käytäviä, jotka ovat yleensä
- rannepoimuissa
- sormien väleissä
- lapsilla myös kämmenissä ja jalkapohjissa.
Käytävän päässä näkyy vesikellomainen rakkula, jossa naarassyyhypunkki asustaa. Jos käytössä on mikroskooppi, tummana pisteenä näkyvän punkin voi poimia neulalla tunnistettavaksi.
Miten syyhy hoidetaan?
Syyhyn hoitoon on saatavilla sekä voidemainen itsehoitovalmiste että tablettina otettava reseptilääke. Jos ensimmäinen syyhyhoito on epäonnistunut, voidaan käyttää yhdistelmähoitoa permetriinivoiteella ja ivermektiinillä. Jos oireet sopivat syyhyyn ja tiedossa on kontakti esimerkiksi koulussa tai päiväkodissa henkilöön, jolla lääkäri on todennut syyhyn, voidaan hoito toteuttaa ilman lääkärikäyntiä. Helposti tarttuvan taudinkuvan vuoksi kaikki samassa taloudessa asuvat tulee hoitaa samaan aikaan. Oireisten eli kutisevien henkilöiden hoito toistetaan 7-10 vuorokauden kuluttua. Myös lähikontaktit hoidetaan mieluiten kahdesti.
Hoitoresistenteissä tapauksissa voidaan käyttää myös apteekissa sekoitettavaa rikkivoidetta tai bentsyylibentsoaattia sisältävää voidetta tai liuosta (jota saa Suomen apteekeista vain erityislupalääkemääräyksellä).
Kutina voi jatkua 2–3 viikkoa hoidon jälkeenkin. Tämä johtuu ihon tulehdusreaktiosta. Kortisonivoide voi olla tarpeen kutinan hoitoon.
Lääkehoidon jälkeen
- vaihdetaan puhtaat vuodevaatteet
- imuroidaan patja
- tuuletetaan tai imuroidaan peitto ja tyynyt
- vaatteet ja vuodevaatteet pestään 60 asteen pesuohjelmassa tai viedään ulos tuulettumaan tai suljetaan muovisäkkiin kolmen vuorokauden ajaksi tai pakastetaan pakastimessa/ulkona (-20 °C tai kylmempi) yhden vuorokauden ajan.
Lapsi voi mennä päivähoitoon tai kouluun sitten, kun yksi hoitokerta on tehty loppuun. Terveydenhuoltoon tulee ottaa yhteyttä, mikäli kutina ei ole hävinnyt kolmen viikon kuluttua hoidosta.
Miten paljon tautia esiintyy ja miten sitä seurataan?
Syyhyä esiintyy Suomessa muun muassa
- laitosolosuhteissa pitkäaikaispotilaiden osastoilla
- vanhainkodeissa
- päiväkodeissa
- kouluissa.
Syyhytapausten määrästä ei ole tilastotietoa.
Syyhyä todetaan eniten talviaikaan.
Lähteet:
Syyhy - THL
Syyhy | Lastentalo | Terveyskylä.fi (terveyskyla.fi)
Syyhy (scabies) - Terveyskirjasto
Offentligt, till lärare, till studerande, till personalen, till vårdnadshavare och för direktionen