Päätäiden hoito-ohje
PÄÄTÄI
Kouluissa ja päiväkodeissa päätäitä esiintyy erityisesti syksyisin pipokauden alkaessa. Vastoin vanhoja käsityksiä päätäi ei ole merkki huonosta hygieniasta. Täit tarttuvat suorassa kontaktissa päästä toiseen tai kampojen ja pipojen kautta.
Täi on 2–3 mm:n pituinen, läpikuultava siivetön hyönteinen, joka elää hiuspohjassa. Täi imee ravinnokseen verta ja munii vaaleankuultavat munansa (saivareet) hiuksiin. Tyypillisiä saivareiden sijaintipaikkoja ovat hiukset korvien yläpuolella ja niskassa. Saivareet ovat kiinnittyneet tiukasti hiuksiin, eivätkä lähde irti puistelemalla. Kehon ulkopuolelle joutuessaan aikuinen täi kuolee yleensä parissa päivässä. Täin munat voivat selviytyä ilman ihmisen lämpöä noin 10 päivää.
Päätäitartunnan oireet
- päänahan kutina
- kutinasta johtuva raapiminen
- rikkoutuneen ihon tulehdukset
- punoittavat pistemäiset puremajäljet päänahassa
- aina oireita ei ole
Päätäitartunnan toteaminen
- Päätäin voi nähdä silmin tarkastellen. Myös saivareiden toteaminen lähellä päänahkaa riittää päätäidiagnoosiin.
- Päätäin ja saivareiden etsimisessä käytetään apuna tiheäpiikkistä täikampaa, jolla hiukset kammataan tyvestä latvaan.
- Hiukset käydään systemaattisesti läpi koko pään alueelta kahdesti joka kampauskerralla.
- Kampaamista helpottaa, kun sen tekee pesun jälkeen hiusten ollessa vielä kosteat ja kun hiuksiin on pesun yhteydessä käytetty hiustenhoitoainetta.
- Jos yhdellä perheenjäsenellä tai lapsiryhmän jäsenellä on päätäitä, on muutkin ryhmän jäsenet tutkittava tarkasti. Kaikkien täiden häätö on suoritettava yhtä aikaa.
Hoito
- Hoito on aloitettava välittömästi päätäin toteamisen jälkeen, koska päätäi lisääntyy nopeasti. Tartuntakierteen ripeä katkaisu on tärkeää.
- Kaikki tartunnan saaneet tulee hoitaa samaan aikaan.
- Kaikkien perheenjäsenten hiukset on tarkistettava huolellisesti.
- Kaikkia perheessä ei hoideta automaattisesti, vaan ainoastaan tartunnan saaneet. Joskus suositellaan kuitenkin samassa sängyssä nukkuvien hoitoa, vaikka tartuntaa ei huomattaisi.
- Apteekista saatavia hoitovalmisteita on useita erilaisia. Tärkeätä on lukea käytettävän valmisteen hoito-ohjeet ja toimia niiden mukaan huolellisesti.
- Yleensä hoito on tarpeen uusia 7–10 päivän kuluttua.
- Lisäksi suositellaan kampaamista tiheäpiikkisellä täikammalla. Hiukset kostutetaan ja käsitellään hiustenhoitoaineella, jotta hius on kammatessa takuton.
- Kampaaminen tehdään alue kerrallaan aivan hiuksen tyvestä. Kampa kuivataan paperiin jokaisen vedon jälkeen, jotta kamman mukana irronneet päätäit eivät kulkeudu takaisin hiuksiin.
- Koko pää kammataan kaksi kertaa jokaisella kampauskerralla.
- Kampaaminen kannattaa toistaa useita kertoja kahden viikon ajan hoidon tehon varmistamiseksi. Mikäli täitä todetaan vielä tämän jälkeen, kannattaa hoito uusia toisella apteekin hoitovalmisteella.
Lääkehoidon jälkeen
- Lapsi voi palata hoitopaikkaan/kouluun hoidon aloituksen jälkeen.
- Suurta siivousta kotona ei tarvita, koska täit kuolevat nopeasti kehon ulkopuolella.
- Päähän kosketuksessa olevat asiat esimerkiksi hiusharjat, pipot ja tyynyliinat kannattaa kuitenkin pestä tai poistaa käytöstä joksikin aikaa.
- Täit kuolevat viidessä minuutissa yli 55⁰C lämpötilassa.
- Koska täin munat voivat säilyä kehon ulkopuolella kymmenenkin päivää, niin joskus suositellaan myös sellaisten tavaroiden poislaittoa parin viikon ajaksi, joita ei voi pestä. Näin tarttuminen on kuitenkin hyvin epätodennäköistä ja yleensä suositus kahdenpäivän välttämisestä riittää.
- Tartunnasta on ilmoitettava heti päiväkotiin, kouluun ja kavereiden vanhemmille, jotta täit eivät palaudu jo hoidettuihin uudelleen.
- Pipot ja kaulaliinat pidetään varmuuden vuoksi oman takin hihassa.
Lähteet ja lisätietoa
Päätäit - Terveyskirjasto
Päätäi - THL
Publicly, for teachers, for students, for the staff, for guardians and for board
JES (Jenni Sillanpää)
Published 26.8.