Enterorokko

                                            Enterorokko

 

Enterorokko on enterovirusten aiheuttama rokkotauti, jota esiintyy lähinnä lapsilla. Tautia ilmenee etenkin loppukesällä ja syksyllä.

Oireet

Ensioireita ovat kuume, päänsärky, nielukipu, vatsaoireet sekä yleinen voimattomuus. Noin kahden vuorokauden kuluttua suun limakalvoille, kämmeniin ja jalkapohjiin ilmaantuu punoittavia alueita, joihin voi muodostua rakkuloita. Myös muualle keholle voi rakkuloita ilmaantua. Enterorokko voi ilmetä myös pelkästään suutulehduksena.

Tarttuminen

Enterovirus tarttuu pääosin ulosteen välityksellä. Myös hengitystie-eritteiden kautta tartunta on mahdollinen. Lapsi tartuttaa jo taudin itämisaikana. Käsien pesu on tärkeää taudin leviämisen ehkäisemisessä.

 

Itämisaika

Enterorokon itämisaika on 3-7 vuorokautta tartunnasta.

 

Hoito

Enterorokko on useimmiten lievä tauti ja paranee itsestään noin viikon kuluessa. Suussa olevat rakkulat voivat haitata syömistä, jolloin on hyvä tarjota nestemäistä ravintoa. Jaloissa olevat rakot voivat hankaloittaa kävelemistä. Varsinaista lääkehoitoa enterorokkoon ei ole. Tulehduskipulääkkeitä voi käyttää oireiden helpottamiseksi.

Osallistuminen päivähoitoon/kouluun

Enterorokko ei vaadi eristystä. Lapsen voi viedä hoitoon tai kouluun kun lapsen yleisvointi sen sallii (lapsi on kuumeeton).

 

 

Lähteet: Duodecim terveyskirjasto, Thl