Kihomatojen hoito-ohje

KIHOMADOT

 

Mikä on kihomato?

Kihomato eli Enterobius vermicularis on 3‒13 millimetrin pituinen vaalea ja sukkulamainen loinen, joka asuu ihmisen suolistossa umpisuolen alueella. Kihomatoja tavataan ainoastaan ihmisellä.

Miten kihomadot tarttuvat?

Tartunta tapahtuu, kun henkilö nielee kihomadon munia. Naarasmadot vaeltavat öiseen aikaan peräaukon tuntumaan munimaan. Munat voivat levitä ihmisten välillä kädestä käteen ja joskus esimerkiksi ovenkahvojen tai vuodevaatteiden välityksellä.  Munat säilyvät tartuttavina myös huonepölyssä. Tartunnasta oireiden alkuun kuluu noin kuukausi.

Miten kihomadon tarttuminen ehkäistään?

Kihomadon munien pääsy mahasuolikanavaan pyritään estämään seuraavilla toimilla:

Mitkä ovat kihomatotartunnan oireet?

Kihomatotauti aiheuttaa kutinaa peräaukon suulla, etenkin öisin. Kutina johtuu munien pinnalla olevasta eritteestä. Oireiden voimakkuus vaihtelee, ja aikuisilla tartunta voi olla oireeton.

Miten tartunta hoidetaan?

Kihomatojen toteamiseen riittää liikkuvien kihomatojen näkeminen tyypillisellä tavalla oireilevalla lapsella.

Kihomato hoidetaan apteekista ilman reseptiä saatavalla Pyrvin-lääkkeellä pakkauksen ohjeita noudattaen. Hoito uusitaan kahden viikon kuluttua, jotta tartuntakierre saadaan katkaistua. Koko perhe hoidetaan samanaikaisesti. Jos päiväkotiryhmässä tai koululuokassa on useita oireisia, hoidetaan usein koko ryhmä kerralla.

Toisinaan kihomatojen häätöön vaaditaan kuitenkin toistuvia lääkekuureja ja siivousta.

Todetusta kihomatotartunnasta on syytä ilmoittaa kouluun tai hoitopaikkaan epidemian torjumiseksi, mutta tartunta ei edellytä poissaoloa.

Milloin yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen?

Terveydenhuollon ammattilaiseen on syytä ottaa yhteyttä, jos

Miten paljon tautia esiintyy ja miten sitä seurataan?

Kihomatotartuntojen määrästä Suomessa ei ole tilastotietoa. Tutkimuksissa niitä on kuitenkin ollut useilla prosenteilla alle kouluikäisistä lapsista.

Kihomadot saattavat levitä muun muassa päiväkodeissa ja kouluissa. Tartunnoilla ei ole yhteyttä huonoon hygieniaan tai huonoon hoitoon.

 

Lähteet:

https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00427

https://www.terveyskyla.fi/paivystystalo/p%C3%A4ivystykseen/itsehoito-ohjeet-%C3%A4killisiss%C3%A4-terveysongelmissa/kihomatotartunta

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/kihomato