TCM-ryhmänhallintamenetelmän käyttöönotosta tutkimusartikkeli

Tietoisku TCM-menetelmästä ja tunne-, kaveri- ja vuorvaikutustaitojen opetuksesta
Halkokarin-Rytimäen koulu sekä Chydeniuksen koulu aloittivat syksyllä mittavan koulutuspilotoinnin TCM-ryhmänhallintamenetelmästä. TCM-menetelmää (TCM=Teacher´s Clasroom Management) kokeiltiin Suomessa ensimmäistä kertaa jo vuonna 2010. TCM-menetelmä tarjoaa opettajille ja kasvattajille jäsenneltyjä, pedagogisia käytäntöjä ja työkaluja, jotka perustuvat vahvoihin tutkimusnäyttöihin. Menetelmällä tuetaan oppilaiden tunne- ja ihmissuhdetaitojen ja empatian kehittymistä. Koulultamme koulutuksiin on kahden vuoden aikana osallistunut valtaosa koulumme opettajista ja koulunkäynnin ohjaajista (yhteensä 27 henkilöä). Vielä ainakin syksyn koulutuksiin koulustamme osallistuu 10 henkilöä ja mahdollisesti kevään aikana loput.

TCM-menetelmän koulutusprosessin vaiheet: 
1. Positiivisen suhteen luominen lapsiin ja vanhempiin
2. Ennakoiva suunnittelu käyttäytymisellään reagoivien lasten kanssa toimimisessa
3. Myönteisen käyttäytymisen edistäminen ryhmässä huomion, kehumisen ja kannustimien avulla
4. Häiriökäyttäytymiseen puuttuminen ja sen vähentäminen ryhmässä yhteisten linjausten, seuraamusten ja huomiotta jättämisen sekä rauhoittumistekniikan avulla
5. Sosiaalisten, tunne- ja itsesäätelytaitojen opettaminen lapsille ja lasten valmentaminen näihin taitoihin arkitilanteissa

Samaan aikaan syksystä 2021 alkaen koulullamme on otettu käyttöön tunne-, kaveri- ja vuorovaikutustaitojen luokka-asteittaiset oppisisällöt. Niitä on pilotoitu myös kahden vuoden ajan. Nämä kaksi kokonaisuutta tukevat hienosti toisiaan. Molempien käyttöä jatketaan myös lukuvuonna 2023-2024 koululla johdonmukaisesti kehittäen.

TCM-koulutuspilotista Kokkolassa on alkukesällä 2023 valmistunut Yliopistokeskus Chydeniuksessa työskentelevän yliopistonopettaja Minna Maunulan tekemä tutkimusraportti, josta on julkaistu Oppiva-Poreen nettisivuilla koonti. Lisätietoa raportista löytyy tästä linkistä.

Syksyn 2023 luokkakohtaisissa vanhempainilloissa opettajat tulevat lyhyesti avaamaan sekä TCM-menetelmää että tunne-, kaveri- ja vuorovaikutustaitojen opetuksen käytänteitä.