Syksyn 2024 ylioppilaskokeiden ohjeistus

Syksyn 2024 YO-KOKEIDEN SUORITUSPAIKAT JA AJANKOHDAT

Kaikkien ylioppilaskokeisiin osallistuvien tulee olla paikalla klo 8.15 odottamassa kokeen alkua. Koejärjestelmään kirjautuminen alkaa klo 8.30. Varsinainen koe alkaa klo 9.00 ja kokeesta voi poistua aikaisintaan klo 12.00.

Juhlasali

   ma 16.9

äidinkieli ja kirjallisuus, lukutaidon koe, S2-koe

Juhlasali   

 ke 18.9                                   

reaaliaineiden kokeet: ue, et, yh, ke, ge, te

Kellari 028

   pe 20.9

vieras kieli, pitkä oppimäärä

Juhlasali

   ma 23.9

toinen kotimainen kieli: A- ja B-ruotsi

Juhlasali

   ti 24.9

reaaliaineiden kokeet: ps, hi, fy, bi, fi

Juhlasali

   to 26.9

matematiikan kokeet: pitkä ja lyhyt oppimäärä

Juhlasali

   pe 27.9

äidinkieli ja kirjallisuus, kirjoitustaidon koe

Juhlasali

   ma 30.0

vieras kieli, lyhyt oppimäärä

 

KOKEISSA TARVITTAVAT TIETOKONEET JA VÄLINEET

Kaikki ylioppilaskokeet ovat digitaalisia kokeita, jotka tehdään ensisijaisesti kokelaiden omilla kannettavilla tietokoneilla. Ota mukaasi:

Koululla on muutamia koneita varalla, mikäli kokeen aikana kokelaan kone rikkoutuu tai jumittuu. Huom! Mitään langattomia laitteita, (kuten langattomia kuulokkeita, hiiriä tai näppäimistöä) EI ylioppilaskokeissa saa käyttää! Taulukkokirjojen ja laskinten käyttö on kielletty!

KOKEIDEN ALKU JA KOETILANNE

Saapuminen kokeeseen lukiolle klo 8.15

Koesalissa

Kokeen aloitus ja koeaika

Kokeen päättäminen

SAIRASTUMINEN ENNEN KOETTA TAI KOKEESSA

Omasta ja muiden terveydestä huolehtimisen pitää olla etusijalla. Sairaana ei saa tulla kouluun!

VILPPI

Jos kokelas syyllistyy vilppiin tai vilpillisen menettelyn yritykseen tai muuten rikkoo järjestystä, kokelas menettää oikeutensa jatkaa tutkintoa kyseisenä tutkintokertana. Myös kaikki aiemmat kokeet, joihin kokelas on kyseisellä tutkintokerralla osallistunut, katsotaan hylätyiksi.

YLIOPPILASKOKEIDEN TULOKSET

Opettajat tarkastavat ja arvostelevat koesuoritukset alustavasti kokeen jälkeisten 1–2 viikon aikana. Alustavat pisteet tulevat näkyviin kokelaalla Wilmaan. YTL lähettää lopulliset tulokset kouluille torstaina 14.11. Koearvosanat pisteineen tulevat kokelaille näkyviin Wilmassa kohdassa Lomakkeet/Ylioppilastutkintotiedot sitten, kun lukio on saanut ne YTL:lta.

YTL:n arvostelun jälkeen on vielä mahdollista tehdä tulosten tarkastusarvostelupyyntöjä. Tarkastusarvostelupyyntö on maksullinen (50€), mutta maksun saa takaisin, mikäli kokelaan pistemäärä nousee tarkastusarvostelussa. Tarkastusarvostelu ei voi milloinkaan laskea kokelaan arvosanaa. Lisätietoja tarkastusarvostelun ja pyynnön tekemisestä saa rehtorilta ja aineopettajilta.

Uusinta, korotus ja tutkinnon täydentäminen

Valmista ylioppilastutkintoa voidaan myöhemmin täydentää aikarajatta sellaisten oppiaineiden kokeilla, jotka eivät sisälly jo suoritettuun ylioppilastutkintoon tai jotka ovat eritasoisia kuin tutkintoon sisältyvät samojen oppiaineiden kokeet. Ylioppilastutkintoa on mahdollista täydentää vasta sen jälkeen, kun tutkinto on valmis.

OPINTOSUORITUKSET JA VALMISTUMINEN

Kokelas ei saa ylioppilastutkintotodistusta, vaikka hän läpäisisikin hyväksytysti kaikki ylioppilaskokeensa, jollei hän ole suorittanut lukion oppimäärään vaadittavia lukiokursseja (44 kurssia = 88 opintopistettä) tai jollei hänellä ole ammatillista perustutkintoa.

Opintosuoritukset tulee olla suoritettuna 3.11. 2024 mennessä, sillä rehtori ilmoittaa 4.11 mennessä ylioppilastutkintolautakunnalle, ketkä opiskelijat eivät tämän johdosta saa vielä ylioppilastutkintotodistusta.

Valmistuvat ylioppilaat saavat ylioppilastutkintotodistuksensa paperisen lisäksi myös digitaalisena. Todistuksen ulkoasu on uudistunut. Todistuksen saa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Todistusta ei tarvitse säilyttää itse, vaan sen voi hakea Oma Opintopolku -palvelusta aina tarvittaessa. Näin todistus on aina tallessa ja käytettävissä. Digitaalisen todistuksen tiedot päivittyvät, kun tutkintoa täydennetään tai kokeita uusitaan.

YLIOPPILASJUHLAT

Syksyn 2024 Kokkolan aikuislukion ylioppilasjuhla pidetään to 5.12. 2024 klo ?? Tarkempi aika ilmoitetaan myöhemmin.

KEVÄÄN 2025 ylioppilaskokeisiin tulee ilmoittautua viimeistään maant. 25.11.2024 klo 12.00 mennessä henkilökohtaisesti ja kirjallisesti rehtorille. Ilmoittautuminen alkaa maanantaina 4.11.