KOSTHÅLLSENHETEN I KARLEBY STAD INFORMERAR 18.8.2015 - Specialkost i skolor och daghem

Antalet barn och unga som behöver specialkost har klart ökat och detta har även medfört matservicen mera arbete. Matservicen följer Statens näringsdelegations rekommendation om skolbespisningen. Den nya trenden är att försöka minska onödig specialkost. Vad gäller barn med allergier har utnyttjandet av hyposensibilisering ökat.

Vi vid matservicen vill svara på kundernas behov och erbjuda barn hälsosam och trygg mat.. Därför vill vi få nogranna uppgifter om barnets behov av specialkost genom ett utlåtande av endera läkare eller hälsovårdare.

Barn som redan lämnat in ett utlåtande av läkare eller hälsovårdare behöver inte lämna in ett nytt. Nya barn som börjat skolan eller har bytt skola samt barn vilkas kost har ändrat under sommaren borde lämna in ett intyg till köket.

Det är barnets eller den ungas bästa vi tänker på, eftersom alla försök med kost utan bevisligt behov av specialkost är onödiga och skadliga för barnet. Ett litet barns matsmältning ändrar lätt och snabbt, snabbare än hos vuxna, därför kan onödiga experiment göra barnet sjukt och medföra behov av specialkost.

Ett intyg av föräldrarna räcker för etiska och religiösa skäl. Det är bra om det på intyget syns vilken typ av mat vi skall servera och vilka allergier eleven har.

Mera info fås av skolans kökspersonal